Om Squash

Om Squash


Som tävlingsidrott är squash mycket konditionskrävande och tempot ofta högt. Tävlingsmatcher varar oftast mer än en timme.

Som motionsidrott bestämmer man själv tempot, men squash har alla möjligheter att ge mycket motion på kort tid.


Historik

Squash kommer som så många andra bollsporter från England.

I sin första gestalt såg man det redan i mitten av 1800-talet. Ett spel som inte alls är likt det vi nu ser på squash banor världen runt. Det moderna spelet är inte så gammalt. Squashens verkliga bredd och spridning kom under 20- och 30-talen. Det första officiella engelska amatörmästerskapen spelades 1970. Inofficiellt har det spelats om svenska mästerskap sedan 1937.

Svenska Squashförbundet bildades 1965 och valdes 1969 in i Riksidrottsförbundet (RF).

1930 ägde de första öppna engelska mästerskapen rum, det numera klassiska British Open. Redan från början dominerade de professionella spelarna, främst då från England, Egypten, Pakistan och Australien.

Svenska herrlandslaget hävdar sig bra internationellt. Sedan många år ligger herrarna bland de främsta i

Europa. Damerna är bland de tjugo främsta i världstoppen.


Banorna


Squash spelas på en bana med 4 väggar med linjer enligt bilden. Alla linjer är röda. Golvet är ljust naturfärgat trä. Väggarna är oftast vita. Dörren är vanligtvis placerad i bakväggen och måste vara helt i plan med väggytan. Numera finns det banor helt eller delvis av plexiglas där de stora mästerskapen spelas. Ofta är banans golv målat i en färg för att bollen ska synas inför TV-publiken.

LINJER

Front-, sid- och bakväggs linjerna begränsar banans yttermått. Om bollen kommer på linjen är den felaktig, utanför banan.

Plåten samt röret ovanför på frontväggens nedre del är utanför banan. Man skulle kunna likna det vid andra racketsporters nät.

BOLLEN

I Sverige finns det vanligtvis två slags bollar märkta med en färgad prick som anger bollens studsförmåga. Den boll som studsar minst är gul, och den andra som studsar mest röd. Röd boll är lättare att spela med. Bollen väger 23g. Den är inte genomgjuten. I början studsar alla bollar dåligt, men efter en stunds inbollning har bollen fått sin "arbetstemperatur" och därmed sin rätta studsförmåga.

Vid val av boll är det också viktigt att ta hänsyn till hallens temperatur, kall bana - röd boll och varm bana - gul boll.Poängräkningen


  


Räkning: Varje game spelas till 11.  Varje game måste vinnas med 2 poäng.

OBS! Spelaren får poäng på varje boll oberonde om spelaren servade eller ej.

Serven

Rätten att serva avgörs genom att man snurrar en racket. Därefter fortsätter servaren att serva tills han/hon förlorar en bollväxling (rally). Servaren måste serva varannan gång från respektive serveruta. Första serven sker från valfri ruta.

NÅGRA VIKTIGA REGLER

Squash spelas på en bana där båda spelarna är på samma planhalva. Därför är det viktigt att visa hänsyn. Är man det minsta osäker på att man kan träffa motståndaren med racket eller bollen ska man hålla inne slaget och begära let - omspel, vilket i regel innebär att man spelar om bollen.

Let: Grundregeln är att motståndaren är skyldig att lämna fri väg till bollen och ge sin medspelare en rimlig

möjlighet att se bollen. I alla situationer där spelarna oavsiktligt går i vägen för varandra eller är osäkra på om bollen är riktig eller ej, spela let - omspel.

Poäng: Om en spelare hindrar sin motståndare från att slå en normal sving, nå fram till och spela bollen direkt mot frontväggen, eller att slå ett vinnande slag skall det dömas poäng till den hindrade spelaren. Observera att regeln säger att spelare är skyldig att "göra sitt yttersta för att inte hindra sin motspelare.


Utrustning

KLÄDSEL

Klädseln består av t-tröja och shorts eller kjol.

Plaggen bör helst vara ljusa. Beträffande skorna måste sulorna vara ljusa för att ej färga av sig på golvet.


RACKET

Dagens racketar är tillverkade i olika blandningar av specialmaterial, t.ex. kolfiber och glasfiber. Handtaget är ofta klätt med syntetmaterial. Strängarna är också av syntet.

Racket finns ofta att hyra.

Skyddglasögon

Numera är det mer vanligt att man även spelar med glasögon som skyddar mot bollar och för de yngre spelarna så är detta ett krav.

Hitta hit

Copyright © All Rights Reserved H2 Squash AB    

Om H2 Squash Lidköping


Vi bedriver squashverksamhet och har 3 st banor med sandfyllda högdensitetsväggar och vi är centralt beläget i Lidköping med bara 5 min gångavstånd från torget.

Hos oss spelar du squash i ett av Sveriges modernaste squashcenter och vi har i särklass marknadens bästa banor.

Vi har racket för uthyrning och försäljning samt en shop fylld med kläder och utrusting för dig som utövare. Vårt mål är att sätta dig som utövare i centrum och du ska känna dig väl mottagen av oss i personalen. Vi hjälper dig med allt du behöver.


Kontakt


Sockerbruksgatan 3

531 40 Lidköping

Telefon: 0510-430990

E-post: info@h2squash.se

magnus@h2squash.se

Följ H2 Squash på facebook!